Dierenambulance EHBO

Vergiftiging

Bij vergiftiging kunnen de ziekte-verschijnselen zeer snel optreden; als u met deze acute vergiftigingen te maken hebt, kan snel ingrijpen een leven redden.

Grondregel

  1. Verwijder ingeslikt vergif voordat het via de darmen in het bloed kan worden opgenomen.
  2. Als het vergif niet verwijderd kan worden, voorkom dan dat het opgenomen wordt, probeer het te neutraliseren, te verdunnen of geef een tegengif.

De mogelijkheden bij spoedhulp zijn:
  • Zorg dat het dier zo snel mogelijk naar de dierenarts vervoert wordt (bel een dierenambulance), neem indien mogelijk braaksel en/of opgenomen stof (of eventueel de verpakking) mee.

Alleen wanneer er geen dierenarts bereikbaar is binnen 30 minuten kunt u zelf eerst de volgende EHBO toepassen:
  • Niet laten braken bij een onbekende stof of bij een ingeslikt zuur, base of olieprodukt (bijv. benzine) als deze stoffen door braken nog een tweede keer door de slokdarm gaan, kan dit fatale beschadigingen veroorzaken
  • Tenminste bij bewustzijn is. Geef het dier om de 5 à 10 minuten 1 à 2 eetlepels waterstofperoxyde in, totdat het dier braakt. Iets minder effectief is het ingeven van een sterke zoutoplossing (1 eetlepel zout op een kopje water). Ook kan u het dier 1/2 theelepel zout achter op de tong leggen, waarna het dier veel moet drinken.
  • Bij koolmonoxydevergiftiging (kersrode lippen en tong, zwak en dizzy) is het toedienen van zuurstof (Dierenambulance of Brandweer) van levensbelang.
  • Daarna zo snel mogelijk naar de dierenarts.
  • Raadpleeg ook onze GIFWIJZER.

 

©  1988 Dierenambulance / Europesefederatie